Teie koer on nüüd steriliseeritud

Autor: Dr. Ursula Mesikäpp, Nõmme Loomakliinik

Miks steriliseerimine oli teie koerale hea?

– Väheneb tõenäosus rinnanäärme kasvajate tekkimiseks

– Mädaemaka tekkimise risk on kõrvaldatud. Need kaks on ühed tavalisemad vana emase koera surma põhjustest.

– 99,99%  ei tule koeral enam jooksuaega (umbes ühel koeral tuhandest võib jooksuaeg ikkagi tulla) – 100% ei tule koeral enam poegi.

Mida peate nüüd ise jälgima

–    HOIDKE KOER SOOJAS (umbes 24 c`) Peale operatsiooni ei tohi looma kahe ööpäeva jooksul pikaks ajaks õue lasta. Väikese tiiru 10-15min. võib jalutada. Ta ei tohi külmal põrandal magada ega tuuletõmbuse käes olla. Narkoos häirib termoregulatsiooni kuni 48 tundi. Sellel ajal võib loom külmas ruumis alajahtuda ja väga kuumas ruumis üle kuumeneda.

–    Peale operatsiooni võib loom süüa ja juua kui ta tahab. JÄRGMISEL PÄEVAL PEAB SÖÖMA ISUKALT. Kui koer ei söö üldse või sööb väga vähe, helistage kliinikusse. Söögist keeldumine näitab, et loomal on mingi probleem. Tal valutab või on iiveldus. Umbes 1 koer 10st tunneb ennast järgmisel päeval halvasti. Peaaegu alati on abi ainult paarist süstist.

–    LOOM EI TOHI HAAVA LAKKUDA. Enamus loomi ei tunne huvi haava vastu. Paar keeletõmmet ei tee veel midagi, kui aga loom hakkab pidevalt haava lakkuma, tuleb talle panna krae või kostüüm. Haav ei vaja puhastamist ega määrimist. Kõht haava ümber võib olla kollane, sest seda on puhastatud joodiga. Palun ärge määrige haavale inimeste salve, sest need võivad olla mürgised. Eriti alkoholi sisaldavad ained on sisse lakkumisel mürgised. Kui tahate ilmtingimata haava määrida küsige salvi kliinikust.

–    Nädala jooksul vaadake kord päevas haav üle. Kui haav on märg, haiseb, punetab õmblusest ka mitme sentimeetri kauguselt või näete toorest tailiha meenutavat laiku (juhtub haruharva), helistage kliinikusse. HAAVA NIIDID TULEB VÄLJA VÕTTA 10-14 PÄEVA PÄRAST, selleks registreerige aeg kliinikusse. Niitide eemaldamine on tasuline (4,99-6,40)

–    Koer võib joosta, hüpata ja mängida nagu tavaliselt. Te võite teda tõsta ja kõhtu katsuda. Isegi kui üks niit peaks katkema (juhtub haruharva) ei kuku sooled välja, see on müüt. Õmblus on kolme-kordne ja kõik niidid ei saa katkeda. Järgnevatel paaril päeval peale operatsiooni võib koer olla uimasem ja nukram kui tavaliselt. Kui ta väriseb või niutsub, siis tal kas tõuseb palavik (kuumad on kõrvad, mitte nina) või valutab. Siis tulge võtke kliinikust talle valuvaigisteid juurde. Inimeste valuvaigistid on koerale ohtlikud!

–    Kui loom oksendab peale operatsiooni on see normaalne. Ka inimesed oksendavad pärast narkoosi. Oksendavad eriti need loomad, kes on enne oppi söönud. Kui loom oksendab ka järgmisel päeval, vajab ta oksendamisvastast süsti. Helistage kliinikusse.

–    Haava kohale võib tekkida songa meenutav muna. Muna on haava pikkune, tihke, ei ole kuum ning ei kao peale vajutamisel ära (päris songale peale vajutades läheb see lõpuks tagasi kõhuõõnde). Organism moodustab võõrkeha ehk õmblusniitide ümber kapsli. Muna kaob ära umbes kuu möödudes. Kui muna ei kao tulge näidake arstile.

–    Valuvaigisti(anti kaasa kliinikust) tuleb anda sisse 3 tundi pärast kojujõudmist.Valuvaigistit tuleb anda täpselt nii palju ja nii tihti kui kliinikus öeldi (tavaliselt iga 24 h tagant), mitte mingil juhul rohkem, isegi mitte siis kui koer niutsub. Inimeste valuvaigistid on loomale eluohtlikud.