Teie kass on nüüd kastreeritud

Autor: Dr. Ursula Mesikäpp, Nõmme Loomakliinik

Miks kastreerimine oli teie kassile hea?

– Väheneb tõenäosus, et ta hulguks, jääks auto alla või saaks koerte poolt maha murtud.

– Kastreeritud isased tavaliselt ei kakle. Neil esineb harva suuri kaklushaavu.

– 99,9% isastest  ei sirtsuta enam tuppa.

– 100% ei tule kassil enam poegi.

– Kastreeritud kassid käivad korralikumalt liivakastis. Samas kui, kastreerimata isased pissivad sageli soovimatutesse kohtadesse.

– Kastreeritud kassi uriin lõhnab vähem kui kasteerimata kassi uriin.

Mida peate nüüd ise jälgima

  • KAASA ANTUD VALUVAIGISTEID TULEB KINDLASTI ANDA!!!!
  • HOIDKE KASS SOOJAS (umbes 24 c`) Peale operatsiooni ei tohi looma kahe ööpäeva jooksul pikaks ajaks õue lasta. Ta ei tohi külmal põrandal magada ega tuuletõmbuse käes olla. Narkoos häirib termoregulatsiooni kuni 48 tundi. Sellel ajal võib loom külmas ruumis alajahtuda ja väga kuumas ruumis üle kuumeneda.
  • Peale operatsiooni võib loom süüa ja juua kui ta tahab. JÄRGMISEL PÄEVAL PEAB SÖÖMA ISUKALT. Kui kass ei söö üldse või sööb väga vähe, helistage kliinikusse. Söögist keeldumine näitab, et loomal on mingi probleem. Tal valutab või on iiveldus. Umbes 1 kass 10st tunneb ennast järgmisel päeval halvasti, peaaegu alati on abi ainult paarist süstist.
  • LOOM EI TOHI HAAVA PIDEVALT LAKKUDA. Enamus loomi ei tunne huvi haava vastu. Paar keeletõmmet ei tee veel midagi, kuid kui loom lakub haava pidevalt, tuleb talle panna krae või kostüüm. Operatsioonipäeval, kui kass toetab tagumikku millegi vastu, võib haavast jääda verine plekk või isegi tilkuda verd. JÄRGMISEL PÄEVAL PEAB HAAV OLEMA KUIV. Haav ei vaja puhastamist ega määrimist. Karv haava ümber võib olla kollane, sest seda on puhastatud joodiga. Palun ärge määrige haavale inimeste salve, sest need võivad olla mürgised. Eriti alkoholi sisaldavad ained on sisse lakkumisel mürgised. Kui tahate ilmtingimata haava määrida küsige salvi kliinikust.
  •  Nädala jooksul vaadake kord päevas haav üle. Kui haav on märg, tilgub verd (nii väiksest haavast verest tühjaks ei jookse) haiseb või näete toorest tailiha meenutavat laiku, (juhtub haruharva) helistage kliinikusse.
  •  Kass võib ronida, hüpata ja mängida nagu tavaliselt. Te võite teda tõsta ja peput katsuda. JÄRGMISEL PÄEVAL PÄRAST OPPI  PEAB KASS OLEMA AKTIIVNE. Kui ta on uimane, loid või magab terve päeva, helistage kliinikusse.
  • Kui loom oksendab või ilastab peale operatsiooni, on see normaalne. Ka inimesed oksendavad peale narkoosi. Oksendavad eriti need loomad, kes on enne oppi söönud. Kui loom oksendab ja ilastab ka järgmisel päeval, vajab ta oksendamisvastast süsti. Helistage kliinikusse.
  • Kui loom väriseb, siis tal kas tõuseb palavik (kuumad on kõrvad, mitte nina) või valutab. Helistage kliinikusse.