Teie kass on nüüd steriliseeritud

Autor: Dr. Ursula Mesikäpp, Nõmme Loomakliinik

Miks steriliseerimine oli teie kassile hea?

– Väheneb tõenäosus rinnanäärme kasvajate tekkimiseks.

– Mädaemaka tekkimise risk on kõrvaldatud. Need kaks on ühed tavalisemad vana emase kassi surma põhjustest.

– 99,99%  ei tule kassil enam jooksuaega (umbes ühel kassil tuhandest võib jooksuaeg ikkagi tulla).

– 100% ei tule kassil enam poegi.

– Steriliseeritud emased kassid käivad korralikumalt liivakastis. Samas kui steriliseerimata emased pissivad sageli soovimatutesse kohtadesse.

Mida peate nüüd ise jälgima

  • KAASA ANTUD VALUVAIGISTEID TULEB KINDLASTI ANDA!!
  • HOIDKE KASS SOOJAS (umbes 24 c`) Peale operatsiooni ei tohi looma kahe ööpäeva jooksul pikaks ajaks õue lasta. Ta ei tohi külmal põrandal magada ega tuuletõmbuse käes olla. Narkoos häirib termoregulatsiooni kuni 48 tundi. Sellel ajal võib loom külmas ruumis alajahtuda ja väga kuumas ruumis üle kuumeneda.
  • Peale operatsiooni võib loom süüa ja juua kui ta tahab. JÄRGMISEL PÄEVAL PEAB SÖÖMA ISUKALT. Kui kass ei söö üldse või sööb väga vähe, helistage kliinikusse. Söögist keeldumine näitab, et loomal on mingi probleem. Tal valutab või on iiveldus. Umbes 1 kass 10st tunneb ennast järgmisel päeval halvasti. Peaaegu alati on abi ainult paarist süstist.
  • LOOM EI TOHI HAAVA LAKKUDA. Enamus loomi ei tunne huvi haava vastu. Paar keeletõmmet ei tee veel midagi, aga kui loom hakkab pidevalt haava lakkuma, tuleb talle panna krae või kostüüm. Haav ei vaja puhastamist ega määrimist. Kõht haava ümber võib olla kollane, sest seda on puhastatud joodiga. Palun ärge määrige haavale inimeste salve, sest need võivad olla mürgised. Eriti alkoholi sisaldavad ained on sisse lakkumisel mürgised. Kui tahate ilmtingimata haava määrida küsige salvi kliinikust.
  • Nädala jooksul vaadake kord päevas haav üle. Kui haav on märg, haiseb või näete toorest tailiha meenutavat laiku (juhtub haruharva), helistage kliinikusse. Haava ühes servas võib paista tamiili meenutav niidi ots, see kukub ise ära mõne nädala möödudes.
  • Kass võib ronida, hüpata ja mängida nagu tavaliselt. Te võite teda tõsta ja kõhtu katsuda. Isegi kui üks niit peaks katkema (juhtub haruharva) ei kuku sooled välja, see on müüt. Õmblus on kolme-kordne ja kõik niidid ei saa katkeda.  JÄRGMISEL PÄEVAL PÄRAST OPPI PEAB KASS OLEMA AKTIIVNE. Kui ta on uimane, loid või magab terve päeva, helistage kliinikusse.
  • Kui loom oksendab peale operatsiooni on see normaalne. Ka inimesed oksendavad pärast narkoosi. Oksendavad eriti need loomad, kes on enne oppi söönud. Kui loom oksendab ka järgmisel päeval, vajab ta oksendamisvastast süsti. Helistage kliinikusse.
  • Kui loom väriseb, siis tal kas tõuseb palavik (kuumad on kõrvad, mitte nina) või valutab. Helistage kliinikusse.
  • Haava kohale võib tekkida songa meenutav muna. Muna on näpuotsa suurune, tihke, ei ole kuum ning ei kao peale vajutamisel ära (päris songale peale vajutades läheb see lõpuks tagasi kõhuõõnde). Organism moodustab võõrkeha ehk õmblusniitide ümber kapsli. Muna kaob ära umbes kuu möödudes. Kui muna ei kao tulge näidake arstile.